• Αθηνά Σπανού, DMD, MD

Οστεοπόρωση και Στοματική Υγεία


Η Οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει άτομα άνω των 50 ετών και προκαλεί ελάττωση της οστικής μάζας και πυκνότητας.Έτσι τα οστά καθίστανται πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Υπολογίζεται ότι μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 3 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάταγμα οστού που οφείλεται σε οστεοπόρωση, συχνά λόγω ενός μικροτραυματισμού ή μιας απότομης κίνησης.Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορούν να είναι σοβαρά και να απαιτούν νοσηλεία και χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία τους, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Όσον αφορά τη στοματική υγεία, η οστεοπόρωση αυξάνει κατά 3 φορές τον κίνδυνο απώλειας δοντιών, ενώ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδα και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος στην κάτω γνάθο, σε άτομα που έχουν χάσει τα δόντια τους.

Ακόμη, κάποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, όπως τα Διφωσφονικά (Aclasta, Fosamax, Bonviva κ.α.) και η Δενοσουμάμπη (Prolia) αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής επιπλοκής, της Οστεονέκρωσης των Γνάθων (MRONJ). Άτομα που πρόκειται να λάβουν αυτά τα φάρμακα πρέπει να υποβάλλονται σε σχολαστικό Οδοντιατρικό έλεγχο και θεραπεία όλων των οδοντικών τους προβλημάτων, ιδανικά πριν από την έναρξη της θεραπείας. Στη συνέχεια πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον Οδοντίατρό τους και, αν υπάρχει υποψία Οστεονέκρωσης, να παραπέμπονται στο Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό για περαιτέρω αντιμετώπιση.


Συνεργάτες:

1385638_784674734907219_8676543188236545
Med_Logo1.jpg

Αξιολογήστε μας: 

Media Presence: 

SeekPng.com_google-reviews-logo-png_2133
facebook-cta.jpg
da-logo.png
Life_mag.png

© 2020 by Athens Oral and Facial Surgery