• Αθηνά Σπανού, DMD, MD

Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες: Τι είναι και σε τι χρησιμεύουν;

Ενημερώθηκε: 5 Οκτ 2018

Οι Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες είναι ουσίες που βρίσκονται στο αίμα και βοηθούν στην επανόρθωση και επούλωση. Οι αυξητικοί παράγοντες κυκλοφορούν στο αίμα αποθηκευμένοι στα αιμοπετάλια, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος μετά από τραυματισμούς.

Η χρήση των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική αλλά και σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες όπως η Ορθοπαιδική και η Πλαστική Χειρουργική συνίσταται στην τοποθέτηση στην περιοχή της επέμβασης ή του τραυματισμού «συμπυκνωμάτων» των αυξητικών αυτών παραγόντων (PRP, PRF κ.α.), που προέρχονται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς.


Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να πάρουμε συμπυκνωμένους αυξητικούς παράγοντες . Καλύτερη θεωρείται η μέθοδος που δεν περιλαμβάνει τη χρήση κανενός είδους πρόσθετης χημικής ουσίας, με αποτέλεσμα να μηδενίζονται οι κίνδυνοι αλλεργικής ή άλλης ανεπιθύμητης αντίδρασης.

Για να συγκεντρώσουμε τους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες γίνεται αιμοληψία μιας μικρής ποσότητας αίματος, η οποία φυγοκεντρείται με συγκεκριμένες παραμέτερους. Το παραγόμενο αυτομόσχευμα τοποθετείται στην περιοχή που επιθυμούμε και βελτιώνει θεαματικά την επούλωση και την ανάπλαση.

Οι Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες χρησιμοποιούνται στην εμφυτευματολογία, στην τοποθέτηση μοσχευμάτων, μετά από εξαγωγή, στην θεραπεία της οστεονέκρωσης από διφωσφονικά, αλλά και σε μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Συνεργάτες:

1385638_784674734907219_8676543188236545
Med_Logo1.jpg

Αξιολογήστε μας: 

Media Presence: 

SeekPng.com_google-reviews-logo-png_2133
facebook-cta.jpg
da-logo.png
Life_mag.png

© 2020 by Athens Oral and Facial Surgery