• Αθηνά Σπανού, DMD, MD

Έχω Κολπική Μαρμαρυγή και παίρνω αντιπηκτικά. Θα έχω αιμορραγία;


Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία. Είναι μία νόσος που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα και, αν δεν αντιμετωπιστεί, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και επιπλοκών από την καρδιά και τα αγγεία.

Τα άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή λαμβάνουν, εκτός από τα άλλα τους φάρμακα, και αντιπηκτική θεραπεία, φάρμακα δηλαδή που μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος για την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων. Τέτοια φάρμακα είναι η ασενοκουμαρόλη (Sintrom) και τα νεότερα αντιπηκτικά όπως η δαμπιγκατράνη (Pradaxa), η ριβαροξαμπάνη (Xarelto) και η απιξαμπάνη (Eliquis).

Τι συμβαίνει όμως όταν ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή χρειάζεται να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση στο στόμα όπως μία εξαγωγή ή μια τοποθέτηση εμφυτεύματος;

Για να γίνει μια τέτοια επέμβαση με ασφάλεια, είναι απαραίτητο ο Χειρουργός να γνωρίζει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και την ακριβή θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή και την αντιμετώπισή της. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν και τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής (πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό).

Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η λήψη αντιπηκτικών δεν είναι απαγορευτική για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε χειρουργικής πράξης στο στόμα εφόσον αυτή γίνεται από Χειρουργό με γνώση, εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Συνεργάτες:

1385638_784674734907219_8676543188236545
Med_Logo1.jpg

Αξιολογήστε μας: 

Media Presence: 

SeekPng.com_google-reviews-logo-png_2133
facebook-cta.jpg
da-logo.png
Life_mag.png

© 2020 by Athens Oral and Facial Surgery