Υποβοήθηση Ορθοδοντικής

Γναθοχειρουργική και Ορθοδοντική

metal-brace.jpg

Πολλά παιδιά (αλλά και ενήλικες!) αποφασίζουν να βελτιώσουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα των δοντιών τους με Ορθοδοντική θεραπεία ("σιδεράκια"). Η σύγχρονη Ορθοδοντική προσφέρει μεγάλες δυνατότητες και κατορθώνει να αντιμετωπίσει πολλές οδοντογναθικές ανωμαλίες, αποκαθιστώντας την αισθητική αλλά και τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, ο Ορθοδοντικός χρειάζεται την βοήθεια του Στοματικού και Γναθοπροσωπικού Χειρουργού για τη θεραπεία. 

Συχνά απαιτείται να εξαχθούν οι Έγκλειστοι Φρονιμίτες, σε περίπτωση που παρεμποδίζουν την ομαλή διευθέτηση των δοντιών. Άλλες φορές κάποιο μόνιμο δόντι (συνηθέστερα κυνόδοντας) δεν ανατέλλει, παραμένει δηλαδή έγκλειστο και πρέπει να αποκαλυφθεί χειρουργικά, ώστε να μπορέσει ο Ορθοδοντικός να το κατευθύνει στη σωστή θέση. 

Τέλος, σε περιπτώσεις σημαντικών ασυμμετριών των γνάθων, μπορεί, εκτός από την Ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, να είναι απαραίτητη μια διορθωτική χειρουργική επέμβαση (Ορθογναθική Χειρουργική) ώστε να αποκατασταθεί η σωστή σχέση μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου.