Πόνος στο Πρόσωπο

Πώς αντιμετωπίζεται;

trigeminal-neuralgia-pain.jpg

Ο πόνος στο πρόσωπο για κάποιους ανθρώπους μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός ή και βασανιστικός. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται σε οδοντικά προβλήματα, συχνά όμως προκαλείται από  άλλα αίτια, συχνότερο από τα οποία είναι το σύνδρομο Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ), της άρθρωσης δηλαδή μεταξύ του κρανίου και της κάτω γνάθου.

Στο σύνδρομο αυτό, οι μύες που ανοίγουν και κλείνουν το στόμα συσπώνται πιο έντονα από το φυσιολογικό. Αποτέλεσμα του μυικού αυτού σπασμού είναι ο πόνος στην ΚΓΔ.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το σύνδρομο είναι το stress και η μη ισορροπημένη σύγκλειση των δοντιών των δύο γνάθων μεταξύ τους λόγω εκτεταμένων ελλείψεων δοντιών, φθαρμένων προσθετικών εργασιών κλπ.

Για τη θεραπεία του συνδρόμου της ΚΓΔ, ο γναθοχειρουργός μπορεί να χρησιοποιήσει φυσικοθεραπευτικά μέσα, ειδικούς νάρθηκες και, τελευταία, εγχύσεις Botox για τη χαλάρωση των μυών που υπερλειτουργούν, ενώ σε επιμένουσες προσωπαλγίες μπορούν να γίνουν ενδαρθρικές εγχύσεις ή και αρθροσκόπηση.

Σπανιότερα ο πόνος στο προέρχεται από άλλες αιτίες όπως ιγμορίτιδα, ημικρανία, νευραλγία τριδύμου ή άλλες παθήσεις.